CHRISTIAN SUNDE (2025)
Fra ikoniske hoder til lys og kontrast – Christian Sunde (f. 1966) er en norsk samtidskunstner, særlig kjent for sine karakteristiske skulpturelle små hoder som finnes både i urbane strøk og øde naturområder – fordelt på 12 land, per 2025. Flest av dem finnes i Norge.
Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (1986–1993), og jobber med store formater i plast, tre og stål – ofte i samspill mellom lys og lysstyringsteknologi. Etter hvert har kunsten hans også funnet veien til lerretet.
Sunde har stått bak en rekke offentlige utsmykkinger, der verkene inngår som del av arkitekturen eller spiller tett opp mot interiør og uterom.
Etter mange år i byen har han funnet roen på øya Hidra i Flekkefjord, hvor han har forvandlet en gammel låve til atelier. Her lever han det gode liv på landet – tett på naturen og med havet som nærmeste nabo. Hidra gir ham både tid, balanse og kunstnerisk frihet.
SKYGGEVOKTEREN (2025)
En ny vokter har inntatt smugene i Flekkefjord – ikke med støy, men med stillhet. Skyggevokteren, det nyeste kunstverket av den anerkjente kunstneren Christian Sunde, har funnet sitt skjulested i et av byens mørke bakrom – et sted du kanskje går forbi hver dag uten å legge merke til det. Inntil nå.
Sunde er kjent for sine ikoniske hoder, som nå finnes i over 1000 eksemplarer fordelt på 12 land. Men det er i Norge – og nå spesielt i Flekkefjord – at han lar skyggene spille hovedrollen.
Skyggevokteren er ikke et verk som roper. Det hvisker. Det skjuler seg i byens arkitektoniske mellomrom, der lys og mørke leker sammen. Kunstverket forandrer karakter etter lyset – og om natten, når mange kunstverk sover, våkner dette til liv. Lyskunst i ordets aller beste forstand. Det er en hyllest til byens glemte rom: smugene, bakgårdene, nisjene – de stedene vi vanligvis ikke ser, men som alltid er der.
Og tittelen? Den sier mye – men ikke alt. For i Christian Sundes ånd er dette et verk som inviterer deg til å tolke selv. Til å oppdage på nytt. Kanskje også til å se byen med nye øyne:
- Det handler om å få øynene på noe vi alltid «ser» men som vi nok ikke særlig forholder oss til, nemlig de mørke gårdsrom, smug og nisjer som det er så mye av mellom husene i byen vår, sier kunstneren.
Skyggevokteren har allerede tatt sin plass i byens visuelle poesi. Du finner ham – hvis du ser etter – i Anders Beers gate 6/8.